Monnickendam – Einde historisch hoogwater Markermeer in zicht, straten in Monnickendam afgesloten

Monnickendam/Waterland – Vanavond rond 21.00 uur wordt opnieuw een hoogtepunt van het waterpeil in het Markermeer verwacht vanwege de aanhoudende noordoostenwind. Na dinsdag neemt de wind af en daarmee zal ook uiteindelijk de overlast verminderen, waardoor het water zal zakken.

De Gemeente Waterland heeft maandag middag een brief rondgebracht aan bewoners en ondernemers in een gedeelte van het centrum van Monnickendam. De Gemeente heeft namelijk besloten een deel van de wijk (De Gooische Kaai en de binnenhaven, red.) af te sluiten vanwege mogelijke schade aan de kade en het wegdek als gevolg van de wateroverlast. Zodra het waterpeil is afgenomen, zullen de kades worden geïnspecteerd door de Gemeente.

Ijsvorming
De gemeente laat weten dat daarnaast ook de straat ‘Prooyen’ is afgesloten voor verkeer vanwege ijsvorming op de weg. Het ijsvrij maken wordt bemoeilijkt vanwege het hoge water. Inwoners Prooyen zijn hierover per brief geïnformeerd door de Gemeente.

Einde in zicht
Het water stond historisch hoog langs de dijken tussen Hoorn en Amsterdam. Nog niet eerder was er een hoogte van 45 cm boven NAP gemeten. Lokaal viel dit hoger uit. Inmiddels daalt ook het peil van het Markermeer, maar minder snel dan het IJsselmeer. Maar ook hier zijn de vooruitzichten gunstig. Sinds gistermiddag wordt er gespuid via de Oranjesluizen. Naar verwachting kan Rijkwaterstaat later ook spuien bij Krabbersgat (Enkhuizen) in de richting van het IJsselmeer.

Desondanks blijft het Waterschap Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier alert, zo zijn zij nog steeds opgeschaald in alarmfase 1. Daarom worden de dagelijkse dijkinspecties in het kader van de waterveiligheid voortgezet.

Fotograaf: VLN Nieuws – Sam de Joode

Misschien vindt u dit ook interessant?